Kiertotalous – mitä se on?

Tiedätkö, mistä puhutaan, kun puhutaan kiertotaloudesta? Uutisissa vilisevän mallin odotetaan pelastavan sekä ympäristön että Suomen talouden, mutta vain pieni joukko meistä suomalaisista todella ymmärtää, mistä on kyse.

Kiertotaloudella tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että yhden roska on toisen aarre. Nyt ei puhuta vain kierrättämisestä, vaan paljon pidemmälle ja syvemmälle menevästä ajattelumallista. Tässä mallissa huomioidaan itse tuotteen lisäksi sen tuotannon ja käytön aikaiset vaikutukset.

Kiertotaloudessa resurssit säilytetään taloudessa silloinkin, kun tuote on saavuttanut käyttöikänsä lopun. Tavoitteena on jo lähtökohtaisesti suunnitella ja valmistaa tuotteet siten, että ne pysyvät käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään.

Tuntuuko kiertotalous vieläkin kaukaiselta asialta? Kuvittele, että kaadat pihaltasi puun. On tehokkaampaa käyttää puun oksia ennen polttoa vaikka vihtana, joulupuuna tai veistää siitä trendikkäät puujakkarat, kuin pilkkoa se suoraan polttopuiksi ja kärrätä roskat kaatopaikalle. Jos ajattelisit kiertotalousmallin mukaan, olisit jo puuta istuttaessa miettinyt, mikä puulaji sopii parhaiten tuleviin tarpeisiisi.

Jokainen osana kiertotaloutta

Käytännössä kiertotaloudessa mikään ei mene hukkaan, vaan kaikesta otetaan hyöty irti – mahdollisimman pitkään.

Otetaan esimerkiksi muovi. Nyt Suomeen on luotu rakenteet kuljettaa muovit kodeista koteihin. Kun lajittelet muovipakkaukset ja viet ne RINKI-ekopisteisiin, päätyy muovi Fortumin Muovijalostamon kautta raaka-aineeksi Amerplastin tuotantoon. Näin syntyy ESSI Kiertokassi, jonka voit valita ostoskassiksi kaupoissa. Kauppakassi kannattaa käyttää useaan kertaan ja lopuksi hyödyntää roskapussina, jolloin erillisten roskapussien tarve pienenee.

Kotonasi kiertotalous tarkoittaa ruokahävikin määrän vähentämistä tai vaikkapa käyttämättömien tavaroiden kiertoon laittamista. Vähittäiskaupassa minimoidaan ruokajäte ja otetaan tuotevalikoimassa huomioon sellaiset tuotteet, jotka ovat valmistettu kiertotalousmallin mukaisesti. Teollisuus puolestaan kehittää kiertotalouteen pohjautuvia toimintatapoja, jotka ovat myös taloudellisesti kannattavia. Jotta kaikki tämä onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti, tarvitaan mukaan vielä päättäjät oikeiden päätöksien takaamiseksi.

Pelkästään hyväntekeväisyydestä kiertotaloudessa ei ole kyse. Kiertotalous tekee ympäristön kannalta hyviä ratkaisuja, mutta samalla se tehostaa yritysten toimintaa ja luo työpaikkoja Suomeen.

Siirry osioon: